Kvadrat Verosol is nu Kvadrat Shade!
Ontdek hieronder de meestgestelde vragen over onze binnenzonwering.
Staat jouw vraag hier niet bij? Neem dan contact met ons op.
Zonnestralen worden pas warmte als ze geabsorbeerd worden. Kvadrat Shade textielen met een ultradun laagje aluminium zijn sterk reflecterend, waardoor tot 85% van de zonnestraling niet kan binnendringen en direct terug naar buiten wordt gereflecteerd. Dit maakt Kvadrat Shade ideaal als binnenzonwering en kan bij juist gebruik net zo effectief zijn als buitenzonwering.
Binnenzonwering is aanzienlijk voordeliger dan buitenzonwering. Je bespaart op aanschaf, installatie en onderhoudskosten. Een ander groot pluspunt is de weersbestendigheid. Binnenzonwering kan het hele jaar door worden gebruikt, ongeacht de weersomstandigheden. Tot slot biedt onze gemetalliseerde binnenzonwering ook isolatie-voordelen die je met buitenzonwering niet hebt. Zo zorgen je rolgordijnen voor extra comfort, zowel in de zomer als in de winter en dragen ze zelfs bij aan een lagere energierekening!
Bij Kvadrat Shade metalliseren we ons textiel in een speciale metalliseerketel, die het textiel vacuüm metalliseert.
Hoe dat werkt? Denk aan het beslaan van je badkamerspiegel na een warme douche. De warme waterdamp condenseert en hecht zich aan een koeler oppervlak. Ons metalliseerproces werkt hetzelfde: we verhitten we zuiver aluminium tot 1400°C in een afgesloten ruimte om damp te creëren. Deze aluminiumdamp condenseert op één kant van het textiel.
Wat zijn de voordelen van dit proces?
Het voordeel van vacuüm metalliseren is dat alleen de individuele vezels een zeer dunne laag aluminium krijgen. Hierdoor blijft het weefsel en de eigenschappen ervan onveranderd. Coatings van aluminium zijn vaak dikker en maken het textiel zwaarder en dikker. Ze kunnen ook de structuur veranderen en de doorkijk beperken.
De foto toont het verschil tussen witte gemetalliseerde en witte niet-gemetalliseerde stoffen. De niet gemetalliseerde witte stof laat nog diffuus licht door de vezels. De gemetalliseerde stof reflecteert het licht en verhindert de transmissie van diffuus licht. De weefseleigenschappen (die de doorkijk bepalen) blijven intact, waardoor een uitstekend visueel en thermisch comfort ontstaat.
Als je de gemetalliseerde raambekleding vanaf de buitenzijde van je woning bekijkt, dan ziet het textiel er zacht grijs uit. Het textiel glimt niet. Dit komt door de ronde garenstructuur van het weefsel, die het zonlicht in alle richtingen verspreidt. Alleen vlakke, reflecterende oppervlakken, zoals spiegels en bepaalde soorten folies, zorgen voor dat verblindende reflectie-effect.
Dat is helaas niet mogelijk omdat het textiel dan zijn reflectievermogen verliest en de warmtewerende en verblindende eigenschappen dan verloren gaan.
Nee, de garens zijn rond en weerkaatsen daardoor diffuus naar buiten toe. Alleen vlakke reflecterende lagen zoals spiegels zullen deze verblindingsreflectie creëren (en dat doen folies ook!)
Verblindingsproblemen worden bepaald door de lichttransmissie, NIET door de openheidsfactor. De totale lichttransmissie is de combinatie van de directe/speculaire lichttransmissie (die gelijk is aan de openheidsfactor) en de diffuse lichttransmissie. De diffuse lichttransmissie is aanzienlijk hoger en is de reden voor verblindingsproblemen. Daarom moet de nadruk liggen op het verminderen van de diffuse transmissie en niet op de directe transmissie, aangezien dit de doorkijk zal beperken. Hoe kan de diffuse lichttransmissie worden verminderd? Twee mogelijkheden:
Emissiviteit (of E) is de waarde op een schaal van 0 (minimum) tot 1 (maximum) die het vermogen van materialen beschrijft om warmte uit te stralen (infrarode straling). Niet gemetalliseerde stoffen hebben een E-waarde tussen 0,8 en 0,9, terwijl onze 202 Silverscreen 2% een waarde van 0,03 heeft.
Een lage E betekent dat een materiaal nauwelijks warmte uitstraalt en dat het materiaal kan fungeren als een barrière voor de natuurlijke warmtestroom naar koudere gebieden. Aluminium heeft een van de laagste E-waarden van alle materialen (goud en zilver zijn het laagst). Het werkt als een isolator op dezelfde manier als een thermosfles dat doet. Als je een thermoskan vult met kokend water, voel je dat niet aan de buitenkant.
Kvadrat Shade 202 Silverscreen 2% is het laagste E-blind dat verkrijgbaar is. Met dit product:
Jazeker; om ervoor te zorgen dat je vele jaren van je rolgordijnen kunt blijven genieten, is het raadzaam om eens per half jaar het textiel voorzichtig af te stoffen met een plumeau of een stofzuiger met zachte borstel. Zorg ervoor dat je bij het stofzuigen een lage zuigkracht gebruikt. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het textiel niet vochtig wordt en dat insecten er geen uitwerpselen op achterlaten, omdat dit schade kan veroorzaken aan gemetalliseerd textiel.
Reflectie is de hoeveelheid zonnestraling die terug naar buiten wordt gekaatst. Een hoge score op reflectie? Dan weerkaatst het textiel veel zonnestraling terug naar buiten. Straling die weerkaatst wordt, bouwt geen warmte op. Bij een textiel met een hoge score op reflectie blijft het binnen (daarom) koeler.
De verblindingsfactor geeft aan hoe comfortabel het licht dat door het textiel komt aan je ogen voelt. De score wordt bepaald door de combinatie van de kleur, de openheid van het doek én of het doek gemetalliseerd is. Hoe hoger de score, hoe minder fel het licht aanvoelt. In het algemeen is een donker doek prettiger voor de ogen. Toch graag een licht doek? Kies dan voor gemetalliseerd textiel. Werk je op een beeldscherm? Kies ook dan voor een textiel met hoge score. Dan heb je geen last van hinderlijke weerspiegeling.
Het doorzicht bepaalt je uitzicht van binnen naar buiten. Hoe hoger de score, hoe beter jij kunt genieten van het uitzicht. In het algemeen heeft een donker doek een betere doorkijk dan een licht doek.
De milieu- en mensvriendelijkheid van een product. Hierbij is niet alleen het product zelf, maar ook de productiemethode meegenomen. De textielen die cradle-to-cradle-gecertificeerd zijn, scoren op dit onderdeel de maximale score.
De score van onze textielen op brandvertragendheid is gebaseerd op de NEN-EN13501-1, de Europese normering voor brandbaarheid. Een hoge score op brandvertragendheid betekent dat het product niet of heel moeilijk brandbaar is.